گیاهان آپارتمانی

گیاه سرخس : بررسی صفر تا 100 گیاه سرخس، ویژگی ها، شرایط نگهداری و آفات

شرایط نگهداری سرخس

سرخس ها گروهی از گیاهان آوندی می باشند که بسیار زیبا هستند و انواع گوناگونی دارند .

این گیاه بسیار محبوب است . و در اکثر خانه ها یافت میشود .

زمانی که یک گیاه را در خانه نگهداری میکنید راحت تر به نیاز های ان پی میبرید . این گیاه هم از گیاهانی است که در خانه نگهداری میشود و در هوای شرجی دوام بهتری دارد .

انواع گیاه سرخس

پرسیاوشان معمولی:

.

این نوع سرخس دارای دمبرگ دراز بی کرک و براق با پهنکی از تقسیمات کوچک است در مناطق مرطوب در کنار جویبار ها و حلقه چاههای ابی رشد میکند..

پرسیاوشان پا سیاه:

این نوع سرخس دم برگ براق سیاه دارد و قسمت انتهایی برگ ان دارای تقسیمات باریک است .

سرخس مار زبان:

این نوع سرخس دو نوع برگ عقیم و بارور دارد . برگ عقیم بیضی شکل دارای کناره های کامل است و هاگدان ندارد اما برگ بارور دارای دو ردیف اسپورانژ ، باریک ولوله ای شکل است .

سرخس بسپایک:

این نوع سرخس که همیشه سبز است که برگ های چند ساله یا پاپا دارد دارای حلقه مکانیکی اسپورانز ناقص است و رگبرگهای فرعی برگها که مرکز به لبه یا کناره ان نمی رسند .

زنگی دارو:

این گیاه ساقه ی زیر زمینی دارد این سرخس از باقی مانده ی پوسیده ی برگهای قبلی پوشیده شده است و حلقه مکانیکی اسپورانژ ان ناقص میباشد .

سرخس بلوطی:

این نوع گیاه ساقه ایی خزنده و بدون گل دارد که به صورت افقی در زیر سطح زمین رشد میکنند و تولید مثل این گیاه از طریق هاگهای ریز در زیر برگ ساقه ها می باشد .

روش نگهداری گیاه سرخس

.

دمای مناسب گیاه سرخس :

دمای مناسب برای ماندگاری سرخس ها دمای مداوم بین 64 تا 75 درجه فارنهایت یا 18 تا 24 درجه سلیوس میباشد.

گلدان مناسب گیاه سرخس:

سرخس را بجای یک گلدان سفالی در یک گلدان پلاستیکی قرار دهید ، گلدان پلاستیکی رطوبت را بهتر از گلدان سفالی نگه میدارد .

این گیاه را در فصل بهار تقسیم کنید و گلدان ان را عو ض کنید ، رویش این گیاه در فصل بهار بیشتر از همیشه میشود . گیاه را از گلدان در بیاورید و ان را نسبت به سایز ریشه ها در یک گلدان مناسب تر قرار دهید 4 تا 6 ماه صبر کنید تا رشد گیاه به مقدار قابل  قبولی برسد .

خاک مناسب گیاه سرخس :

خاک این نوع گیاه باید کاملا ارگانیک باشد زمانی که این گیاه را در خانه نگهداری میکنید باید سطح محتوای ارگانیک بودن خاک را بالا ببرید واز خزه و ذغال سنگ درون ان استفاده کنید .

نور مناسب گیاه سرخس :

برای گیاه سرخس نور غیر مستقیم مناسب است .

و همچنین نوری که در طول روز از پشت پنجره می تابد هم برای این گیاه کافی است .

نور بیش از حد باعث خشک شدن سرخس می شود .
سرخس ها درکل در محیط هایی با نور کمتر عملکرد بهتری دارند اما نباید ان هارا در محیط های تاریک قرار دهید .

باید محیط را در محیطی قرار دهید که حداقل 4 الی 6 ساعت درمقابل نور باشند .

آبیاری گیاه سرخس:

برای ابیاری مناسب سطح خاک را لمس کنید اگر سطح بالایی خاک خشک بود به ان اب بدهید و اب دادن را تا زمانی ادامه دهید که از زیر گلدان بیرون بزند و بهتر است یک بشقاب زیر گلدان قرار دهید .
و هرگز برای ابیاری این گیاه از اب معدنی استفاده نکنید چون باعث پوسیدگی ریشه های این گیاه میشود .

و باید برنامه ابدهی به گیاه رو بر اساس دمای اتاق تغییر بدهید . دمای اتاق شما هرچه گمتر است باید به همان مقدار ابیاری بیشتری هم کنید .
و هرچه دمای اتاق خنک تر است اجازه بدهید که خاک کاملا خشک شود بعد دوباره به ان اب بدهبد . اگر بیش از حد به این گیاه اب بدهید به رنگ زرد تغییر رنگ می دهد و اگر کم ابیاری کنید این گیاه پژمرده می شود .

رطوبت مورد نیاز گیاه سرخس :

و همچنین رطوبت سرخس به اندازه میزان آبدهی به ریشه ها اهمیت زیادی دارد .

سرخس ها عاشق رطوبت هستند به همین دلیل باید در معرض رطوبت قرار بگیرند که در این صورت شاداب تر می شوند و اگر رطوبت محیط کم باشد رنگ این گیاه کم کم به رنگ قهوه ایی تغییر رنگ می دهد .
حتما یک فضای بزرگ را برای گیاه فراهم کنید تا جریان هوا به خوبی در ان رد و بدل بشود و به تک تک قسمت های سرخس هوا برسد .
سرخس خود را می توانید مدتی در حمام هم قرار دهید تا رطوبت بالایی رو سپری کند و همچنین می توانید از یک دستگاه بخور استفاده کنید .
و هم میتوانید یک ظرف اب در کنار این گلدان قرار دهید برای اینکه رطوبت گیاه بالاتر برود .
و میتوانید ساقه ها و برگ های سرخس را با اب اسپری کنید . و از ابی استفاده کنید که با دمای محیط مناسب باشد که اب ان بیش از حد سرد یا بیش از حد گرم نباشد که این کار باعث افزایش رطوبت محیط نمی شود بلکه برگ های گیاه را تمیز نگه میدارد و حشرات را از گیاه دور میکند .

کود دهی گیاه سرخس :

فصل رشد بین فصل فروردین و شهریور است .

کود عصاره ماهی گزینه ی مناسبی برای این گیاه است .

کود بیش از حد و غنی باعث سوختن ساقه ها می شود .
و برای سالم به نظر رسیدن گیاه و افزایش رشد ان میتوانید ساقه های اسیب دیده را هرس کنید .

میتوانید تمام ساقه ها و برگ های اطراف مرکز گیاه را برش دهید تا برگ های مرده این گیاه را از انتهای چسپیده شده به ساقه بزنید .


و برای مبارزه با حشرات ، حشراتی مثل عنکبوت و زنبور ها که در اطراف این گیاه می چرخند ، میتوانید ان هارا با استفاده از بخار مستقیم اب از گیاه دور کنید .

تکثیر گیاه سرخس

بهتر است سرخس را از دانه بکارید .

این گیاه را فصل تابستان قلمه بزنید و گیاه را در محیط مناسب قرار دهید و بعد از خاک مناسب برای دانه ها استفاده کنید و به ارامی به ان اب بدهید .
و همچنین می توانید گلدان را در یک کیسه پلاستیکی بگذارید ودر ان را محک ببندید .

دما را بین 18 تا 21 درجه سلسیوس یا 65 تا 70 درجه فارنهایت نگه دارید و زمانی که قد رشد گیاه به 5 سانتی متر رسید ان را در یک گلدان جداگانه قرار دهید .
هنگام تولید ساقه های رونده ریشه زا توسط گیاه ، اگر انتهای ساقه با خاک برخورد کند در اون صورت گیاهان کوچک به وجود می ایند .
بعد از اینکه این گیاهان کوچک ریشه دار شدن می توانید ان هارا از هم جدا کنید و گیاهان جدید تولید کنید این روش بیشتر در طول بهار و تابستان انجام میشود .
و همچنین می توانید از طریق هاگ های به وجود امده ی در سطح زیرین برگ گیاه سرخس را تکثیر کنید .
برای این کار هاگ هارا روی یک صفحه کاغذ سفید جمع اوری کنید و درون سینی که حاوی کمپوست و بذر و قلمه است بکارید سپس سینی بذر را با کیسه پلاستیکی بپوشانید .
وقتی که سرخس ها به طول 2/5 سانتیمتر رسیدنند ان هارا بیرون اوره و در گلدانی حاوی کمپوست با قطر دهانه ی 6 سانتیمتر بکارید و گیاه را در محلی قرار دهید که افتاب مستقیم به ان نتابد برای ابیاری این گیاه هم بشقابی زیر گلدان قرار دهید و اب را در ان پر کنید .

روش تکثیر انواع سرخس ها

سرخس برگ پهن:

.

این نوع از سرخس با کاشت اسپور افزایش پیدا میکند .

و برای اقزایش سرخس برگ ها در مخلوطی از خاکبرگ پوسیده و ماسه خم کنید تا گیاهک ها ریشه دار شوند و بعد می توانید ان هارا جدا کنید .

سرخس معمولی مجعد:

این نوع سرخس ها با تقسیم بونه افزایش پیدا میکنند چون فاقد اسپور بارور هستند . و در افزایش این گیاه ریزوم های خزنده و دستک سرخس نقش مهمی دارند . و برا ی افزایش گیاه می توان انتهای ساقه رونده را با خاک گلدان تماس بدهید تا گیاه کوچکی به دست بی اید سپس بعد از ریشه دار شدن ان را از گیاه مادری جدا کنید .

سرخس شاخ گوزنی:

.

افزایش این نوع سرخس از طریق جدا کردن پاجوش ها از ریشه ها است این نوع سرخس با اسپور نیز قابل افزایش است.

روش افزایش اسپور

برای افزایش سرخس ها در مقدار های زیاد پس از رسیدن اسپور ها و تغییر رنگ انها به قهوه ای برگ های بارور را قطع کرده و در پاکت های کاغذی قرار داده و در هوای خشک و دمای 20 تا 25 درجه سانتی گراد نگهداری میکنند و پس از چند روز اسپور ها کاشت میشوند و برای کاشت ان از بستر های مختلف مثل خاک لوم و خاکبرگ پوسیده و یا آگار استفاده میکنند .
و پس از گندزدایی و تسطیح خاک و کاهش یافتن رطوبت خاک اسپور هارا به طور یکنواخت پراکننده می کنند و گلدان را با یک شیشه ی گندزدایی شده می پوشانند وبرای اینکه نور به ان نرسد می توانید روی ان را با یک کاغذ بپوشانید و با سبز شدن سطح کاشته شده به تدریج نور را افزایش میدهیم .

بیماری های گیاه سرخس

افت هایی که در این گیاه به علت کمبود رطوبت ایجاد میشود عبارتند از مگس سفید ، شپشک آردآلود ، کنه و شته است .
و برای مبارزه با این افت ها میتوان رطوبت را افزایش داد و گیاه را هرس کرد به روش تقسیم ریشه ، و از حذف تدریجی برگ ها استفاده کرد .
و مشکلاتی که به دلیل زیاد بودن رطوبت ایجاد میشود عبارتنداز بیماری های قارچی بوتریس و فوزاریوم ، لکه برگی ، پوسیدگی ریشه اشاره کرد .
و برا ی درمان این مشکلات بهتر است از قارچ کش ها برای ضد عفونی کردن بستر و ابیاری در صبح کمک بگیرید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *